Passie voor fotografie werd carrière: hoe Kaiwan eigen baas werd met Sellfy

Door Aleksey Haritonenko lees
18 sep, 2024
Passie voor fotografie werd carrière: hoe Kaiwan eigen baas werd met Sellfy

Kaiwan is een autodidactische fotograaf die zijn passie ontdekte in zijn tienerjaren. Om zijn vaardigheden aan te scherpen, besteedde hij aanvankelijk veel tijd aan het leren van Photoshop via YouTube-video’s. Toen hij 16 werd, deelde hij zijn eerste voor- en nafoto in een Facebook-groep voor fotografen en Photoshop-gebruikers. De overweldigende positieve reactie leidde ertoe dat hij zijn eerste Photoshop tutorial op YouTube zette. We spoelen nu snel vooruit naar het heden en hij verkoopt nu presets voor fotografie in zijn Sellfy-winkel aan een groeiend YouTube-publiek van meer dan 237K volgers. Dankzij zijn ongelooflijke succes kon hij zijn studie IT op de universiteit opgeven en zich fulltime richten op zijn passie voor cinematografie.

Kaiwan koos voor Sellfy vanwege het gebruiksgemak, de eenvoudige interface en de toegankelijkheid. In dit interview deelt hij zijn inspirerende verhaal en hoe hij eigen baas is geworden.

Geef ons wat inzicht in je achtergrond en hoe je je passie hebt ontdekt.

Ik ben 22 jaar oud. Ik woon momenteel in Warschau, Polen, waar ik cinematografie studeer aan een filmschool. Ik ben echter geboren en getogen in de regio Koerdistan in Noord-Irak. 

Toen ik daar opgroeide, was het een uitdaging om iets te doen dat met kunst te maken had, omdat je niet gerespecteerd werd tenzij je dokter of ingenieur was. Maar ik ben altijd gepassioneerd geweest door kunst. Dus toen ik mijn eerste camera kreeg en fotografie probeerde, werd ik er meteen verliefd op en wist ik dat ik iets op het spoor was. 

Mijn eerste foto’s waren van alles waar ik foto’s van kon maken. Mijn vaardigheden waren nog beperkt, net als mijn camera – ik kon niet eens de lenzen verwisselen. Dus moest ik Photoshop en fotomanipulatie leren. Ik ging naar YouTube en leerde het mezelf een paar maanden. Toen ik meer over Photoshop wist, besloot ik om mijn vaardigheden te laten zien.

Toen ik 16 was, werd ik lid van een Facebookgroep met de naam Photoshop en Fotografie. Daar postte ik mijn eerste voor en na foto. Het ging van de ene dag op de andere viraal en ik werd wakker met bijna 120 mensen die vroegen om een tutorial.

Mijn Engels was toen erg beperkt en ik wist niet wat een tutorial was, maar ik besloot het toch een kans te geven. Ik nam gewoon wat video’s op en mensen vonden ze geweldig en wilden meer. Zo is mijn YouTube-reis begonnen.

Hoe ben je Sellfy tegengekomen en hoe heb je je eerste verkoop gedaan?

Geld verdienen met YouTube-advertenties kost ongeveer 60 dollar per maand, dus ik moest een andere manier vinden om in mijn levensonderhoud te voorzien. 

Ik heb wat onderzoek gedaan naar een goed platform om mee te beginnen. Toen zag ik een paar creators die Sellfy gebruikten, en ik raakte door hen geïnspireerd om een product te maken. Het idee was om mijn producten op YouTube te promoten. Ik zat toen in mijn laatste jaar van de middelbare school en het enige waar ik aan kon denken was het maken van een product om te zien wat het resultaat zou zijn.

Dus lanceerde ik mijn eerste foto-overlayproduct in 2016 en promootte het op YouTube. Ik verdiende $60 in slechts een paar uur met Sellfy. Ik stond versteld, want dat was een maand werk op YouTube. Het was een openbaring voor mij en bracht me op een heel nieuw niveau van financiële vrijheid.

Waarom koos je Sellfy boven andere e-commerce platforms?

Ik vond het geweldig hoe toegankelijk Sellfy was. Het enige wat ik hoefde te doen was mijn PayPal account toevoegen en beginnen met verkopen. Ik vond het ook geweldig hoe makkelijk het was om iets te kopen als koper of een nieuw product te lanceren als verkoper. Ik heb een paar dingen gekocht voordat ik mijn online winkel met Sellfy begon en ik zag hoe eenvoudig het is voor de koper. Het is eenvoudig – je wilt iets, voegt het toe aan de winkelwagen, en je krijgt het meteen.

In tegenstelling tot andere platforms is de interface van Sellfy niet verwarrend of tijdrovend voor de koper – het is heel eenvoudig. Ik denk dat dat een groot pluspunt is voor Sellfy en het succes dat ik met het platform heb gehad.

Hoe heb je jezelf gepromoot en je publiek laten groeien?

In het begin maakte ik YouTube-tutorials met alleen tekst en muziek. Maar toen begon ik mijn eigen audio toe te voegen en daarna gingen sommige van mijn video’s viraal. Dus dat was voor mij het beginpunt. Het grootste deel van mijn publiek bestaat uit aspirant-fotografen en ik krijg ze via deze tutorials. Toen ik begon had ik ongeveer 20.000 abonnees en nu zijn dat er ongeveer 237.000. Het feit dat ik al mijn verkopen organisch heb kunnen realiseren is waanzinnig.

Vroeger probeerde ik veel van mijn producten te promoten in mijn video’s, maar nu promoot ik alleen wanneer dat goed voelt. Ik maak bijvoorbeeld een videodemonstratie over hoe mijn product werkt, zoals een foto-overlay of een preset. En als mensen het leuk vinden, kunnen ze naar de link in de beschrijving gaan en mijn Sellfy-winkel bekijken. Het verkeer dat ik krijg is dus vrij organisch.

Ik heb ook een paar keer promotie gemaakt op Instagram. Maar ik denk dat wat echt voor mij werkt YouTube is, omdat mijn publiek daar lange productreviews kan zien. Ik kan geen lange tutorial op Instagram plaatsen, dus ik moet alleen snelle reviews laten zien. Maar ondanks dat denk ik dat ik ook wel wat verkeer heb gekregen van Instagram.

Wat is je favoriete Sellfy functie?

Een van mijn favoriete functies is de winkelaanpassing. Ik kon een strak design krijgen. Ik vind het leuk dat er meer opties zijn en dat je de vorm van bepaalde dingen kunt veranderen zodat je winkel er uniek uitziet. Je kunt er gewoon je eigen draai aan geven en het aanpassen zoals jij dat wilt.

Een andere favoriet van mij is de e-mailmarketingfunctie van Sellfy.

Met de e-mailmarketingfunctie heb ik ongeveer 100.000 e-mails verzameld door freebies weg te geven. Ik kreeg meer dan 1,3 miljoen bezoeken aan mijn Sellfy winkel, dus ik denk dat dat een geweldige marketingstrategie is.

Wat is je belangrijkste bron van inkomsten?

Op dit moment is mijn belangrijkste bron van inkomsten de verkoop van NFT’s (een vorm van digitale activa waarvan het eigendom is vastgelegd op een blockchain). 

Maar tot voor kort was Sellfy mijn belangrijkste bron van inkomsten.

Ik verdiende bijna $70.000 met Sellfy alleen en dat is hoe ik kon stoppen met de universiteit in Koerdistan waar ik IT studeerde. Als ik op dat moment geen goed passief inkomen had gehad, had ik niet kunnen stoppen. En ik zou ook niet de kans hebben gehad om voor de pandemie naar 14 landen te reizen. Ik voel me gezegend en dankbaar omdat ik nu mijn eigen baas kan zijn.

Wat zijn de grootste lessen die je hebt geleerd? 

Ik denk dat ik zou zeggen, wees verantwoordelijk met je bedrijf en laat je ego niet in de weg staan. 

Veel mensen die succesvol worden en veel geld verdienen, weten uiteindelijk niet wat ze met dat geld moeten doen. Ze hebben geen goed plan om hun bedrijf in stand te houden en nog succesvoller te maken. Dus ik denk dat de grootste les die ik geleerd heb was om gewoon te werken en dan te investeren in mijn bedrijf.

Het marketinggedeelte was bijvoorbeeld een beetje een gedoe voor mij. Dus als ik iemand anders had ingehuurd om het voor me te doen, had ik het probleem gemakkelijk kunnen oplossen en was mijn bedrijf vanaf dat punt alleen maar gegroeid. Dus zorg voor een team of iemand die je helpt met de dingen die je niet wilt doen en denk op lange termijn.

En hoewel marketing een grote en belangrijke factor is, moet je product ook goed genoeg zijn voor mensen om erin te geloven en tot aankoop over te gaan. Niemand zal iets van je kopen als ze er de waarde niet van inzien.

Aleksey is een Content Marketing Specialist bij Sellfy. Hij houdt ervan taal en de kracht van woorden te gebruiken om zelfs de saaiste eCommerce onderwerpen fascinerend te maken. Met zijn diploma literatuurwetenschap en passie voor de nieuwste trends creëert hij goed onderzochte en gestructureerde content om andere mensen te inspireren en te helpen hun eCommerce bedrijven te laten groeien.